Heba-shelter.no

Hva er Plast Laget Av: En Utfyllende Guide

Hva betyr plast, og hvordan blir det til?

Først og fremst, hva betyr egentlig ordet ‘plast‘? Begrepet er avledet fra det greske ordet plastikos, som betyr i stand til å bli formet eller modellert. Dette gir oss noen indikasjoner på plastens definerende egenskaper.Plast lages hovedsaklig av petroleum eller naturgass. Disse råmaterialene blir behandlet i en prosess som kalles for krakking, hvor hydrokarbonene i petroleum eller naturgass blir brutt ned til mindre molekyler. De nye små molekylene, monomerene, blir så satt sammen til lange kjeder, kalt polymerer, i en prosess som kalles polymerisasjon. Disse polymerkjedene, eller plasttyper, har forskjellige egenskaper, noe som gir oss mange typer plast med varierte bruksområder
Hva er Plast Laget Av: En Utfyllende Guide

Hovedkategorier av plast

Vi har to hovedkategorier av plast: termoplaster og herdeplaster.Termoplast er plast som kan varmes opp og formes om igjen og igjen. Eksempler her er polyetylen (PE), polypropylen (PP), og polyvinylklorid (PVC), som brukes mye i emballasje, leketøy og byggematerialer.Herdeplast kan i motsetning til termoplast kun formes én gang. Når herdeplasten først er formet og herdet, kan den ikke varmes opp og formes om igjen. Deler av billets karosseri og vindsurfingbrett kan være laget av denne typen plast.

Hvordan kan vi bruke mindre plast?

Det er lett å innse hvorfor plast har blitt så populært. Det er lett, holdbart, og kan formes til nesten hva som helst. Men plast er også notorisk vanskelig å bryte ned, og overforbruk og dårlig avfallshåndtering av plast bidrar til store miljøproblemer. Det er derfor viktig at vi lærer oss hvordan vi kan bruke mindre plast i hverdagen.Her er noen enkle tiltak: bruk gjenbruksflasker i stedet for engangsflasker, bær med deg en handlenett når du handler, velg produkter med minimal emballasje, bruk gjenbrukbart kaffe- eller tekopp når du er på farten, og lær deg å reparere ting i stedet for å kaste og erstatte dem. Med enkle endringer i hverdagen kan vi alle bidra til å redusere plastforbruket.Så, neste gang noen spør deg, Hva er plast laget av? kan du ikke bare svare på det, men du kan også dele noe av det du har lært her om plastens miljøpåvirkning og hvordan vi kan bruke mindre av det.

Del artikkelen min

Facebook
Twitter
Pinterest

Les mer!