Heba-shelter.no

følelsesmessig empati

En dyptgående dykking i empati

Har du noen gang lurt på hva det betyr å være empatisk-forstaelse-og-utvikling-av-empati-i-hverdagen/)? Chances are, you may already have a passing familiarity. Whether you’ve heard the term in casual conversation, or encountered it in a psychology textbook, empathy is a vital human ability with far-reaching implications. Men, hva er empatisk, virkelig?Empati, i sin reneste definisjon, handler om å forstå og dele følelsene til andre. Ifølge etymologien stammer ordet fra det gamle greske empatheia, som betyr lidenskap eller følelse. Begrepet strekker seg, og teknisk går det i to retninger: og kognitiv empati. Følelsesmessig empati handler om å dele følelser, mens kognitiv empati handler om å forstå følelsene. Dette er som forskjellen mellom å føle smerten til en venn, og å forstå hvorfor de har det vondt.

Hvordan gjenkjenne en empatisk person

Men, hvordan ser en empatisk person ut i det virkelige liv? Du har kanskje en venn eller et familiemedlem som alltid klarer å få deg til å føle deg forstått, anerkjent, eller verdsatt. De har kanskje en unik evne til å lytte – virkelig lytte – til hva du har å si. Empatiske mennesker er flinke til å lese ansiktsuttrykk, kroppsspråk og følelser. De kan si ting som viser at de forstår og sender gjerne empatiske signaler gjennom egen mimikk og gestikulering.
følelsesmessig empati

Å utvikle en empatisk holdning

Dersom du ønsker å bli mer empatisk, er det en god nyhet. Empati er ikke bare en iboende evne – det er en ferdighet som kan bli utviklet og forbedret.Den første metoden for å utvikle empati er gjennom observasjon. Studere hvordan andre mennesker uttrykker sine følelser kan hjelpe deg med å skape en sterkere følelsesmessig forbindelse. Prøv også å øve på aktiv lytting. Dette betyr ikke bare å høre hva noen sier, men å engasjere seg i samtalen. Viser at du forstår, kan bekrefte andres følelser.

Empatiens lys og skygger

Likevel, som med alle ting i livet, finnes det balanse. Å være for empatisk kan i noen tilfeller føre til emosjonell utmattelse. Empati bør alltid balanseres med selvbevissthet og egenomsorg.Empati har også sine begrensninger. Selv om det kan øke vår forståelse og forbindelse til andre, erstatter det ikke handling. Å bry seg dypt om noen kan ikke alltid løse deres problemer – men det kan gjøre reisen lettere for dem.Empati er en solstråle som varmer oss og bringer lys inn i våre relasjoner. Men det krever også skyggen av selvomsorg for å opprettholde sin glød.Til slutt, å være empatisk innebærer å være menneskelig og å anerkjenne vårt felles menneskehet.

Del artikkelen min

Facebook
Twitter
Pinterest

Les mer!