Å ha kronisk forstoppelse er ikke behagelig og er for de fleste et veldig tabubelagt emne. Men det er faktisk veldig vanlig å lide av forstoppelse – man mener at opptil hver 5. nordmann har kronisk forstoppelse.
For mange preger det deres hverdag i stor grad. Det gir dem en isolert tilværelse, og begrenser dem i å kunne gjøre vanlige daglige ting og å ha et sosialt liv. Men sånn trenger det ikke å være. Det finnes muligheter for å få en normal hverdag på tross av tarmproblemer – dem kan du lese mer om her.
Symptomer på kronisk forstoppelse og årsaker til avføringsproblemer
Kronisk forstoppelse er når man har vanskeligheter med å få ut avføring over en lengre periode. Mange tror feilaktig at forstoppelse betyr lange mellomrom mellom toalettbesøk, hvor tarmen tømmes, men faktisk kan man også ha forstoppelse med avføring flere ganger om dagen. I slike tilfeller er det forstoppelse hvis man må presse for mye og ikke føler seg fullstendig tømt etter toalettbesøk.
Symptomene på forstoppelse kan variere fra person til person, men de typiske symptomene er:
- Manglende evne til å ha avføring
- Bruke lang tid på å presse avføringen ut
- Oppblåsthet
- Generelt ubehag
- Voldsomme magesmerter
- Hjertebank
- Kaldsvette
- Redusert appetitt
- Hodepine og kvalme.
Årsakene til avføringsproblemer kan være knyttet til nevrogene eller ikke-nevrogene lidelser. Ved en nevrogen lidelse er nervene i ryggraden, som nettopp kontrollerer tarmfunksjonen, oftest skadet, noe som kan føre til avføringsproblemer. Det er det for eksempel ved ryggmargsskader, multippel sklerose, spina bifida og Parkinsons.
Avføringsproblemer kan derimot også skyldes en rekke ikke-nevrogene tilstander, som for eksempel fødselstraumer, hvor lukkemusklene skades, kreft i tarmen, som kan forårsake tarmdysfunksjon, eller inflammatorisk tarmsykdom, som gir betennelse eller infeksjon i tarmen.
Behandling av tarmlidelser gir deg livskvaliteten tilbake
Å ikke ha kontroll over sin tarm kan lede til et isolert liv — spesielt fordi man ikke kan forutse hvordan problemene påvirker en utenfor hjemmet. Det gjør det vanskelig å slappe av og tenke på annet, og man lever i frykt for det neste toalettbesøket.
Selv om mange ikke synes at tarmlidelser er det beste samtaleemnet, kan det hjelpe å snakke med noen om det, slik at man ikke føler seg alene.
Opplever du avføringsproblemer, er det derfor en god idé å kontakte legen din, slik at en behandlingsmulighet kan bli funnet. Det finnes ulike behandlingsmetoder, og som noe av det første vil man bli tilbudt konservative behandlinger, som for eksempel endringer i kosthold, væskeinntak og treningsvaner.
Hvis det ikke virker, er analirrigasjon en mulig behandlingsmetode som kan hjelpe med å gjøre avføringene regelmessige og forutsigbare. Det kunne for eksempel være analirrigasjonssystemet, Peristeen Plus fra Coloplast, som gjør deg i stand til selv å håndtere dine avføringsproblemer på en sikker måte, slik at du igjen kan nyte livet med alt hva det innebærer.
Uansett hvilken behandlingsmetode som virker, så hjelper det utvilsomt å komme i behandling. Å få kontroll over sine tarmer igjen løfter en stein fra brystet, slik at man bekymringsløst kan bevege seg utenfor hjemmet, for eksempel for å gå på jobb eller besøke venner og familie. Det gir kort sagt tilbake livskvaliteten din.
Ta kontakt med sykepleierne hos Coloplast for råd og veiledning
Opplever du tarmproblemer, som for eksempel kronisk forstoppelse eller avføringslekkasje, skal du som det første søke legehjelp. Sammen vil dere finne ut av årsaken til dette, og om du trenger hjelpemidler for å tømme tarmen.
Hos Coloplast finner du hjelpemidler som kan bistå med tarmproblemer. Du er alltid velkommen til å kontakte sykepleierne hos Coloplast hvis du har spørsmål eller trenger veiledning til deres produkter. Alle sykepleierne har stor erfaring innenfor feltet, og de kan gi deg gode råd samt tips som kan gjøre hverdagen din med tarmproblemer enklere.