Heba-shelter.no

Hva er spenning? En grundig gjennomgang

Forståelse av spenning i fysikkens verden

Spenning, i fysikk, er kraften som driver elektroner fra a til b i et strømkrets. Faktisk, tenk deg at spenning er litt som et elektromagnetisk trykk.
Hva er spenning? En grundig gjennomgang
Det driver strøm rundt en krets, ganske likt hvordan hjertet ditt pumper blod rundt kroppen.

Elektrisk spenning måles i volt

Når det kommer til å måle spenning, kommer enheten ‘volt‘ inn i bildet. En volt er lik en joule per coulomb. Fysisk sett kan du tenke på volt som det ‘elektriske trykket’ som driver ladingen rundt en krets.

Spenning og strøm: en uslåelig duo

Så, hva er egentlig sammenhengen mellom spenning og strøm? Kjent som Ohms lov, forteller den oss at strømmen gjennom en leder mellom to punkter er direkte proporsjonal med spenningen over to punkter.

Spenning i elektroniske systemer

Spenning er avgjørende for driften av våre elektroniske systemer, fra mobiltelefoner til bærbare datamaskiner. Enhver elektronisk enhet vi bruker, er basert på prinsipper om elektriske kretser og det er her spenning viser sitt sanne ansikt.

Spenning i hverdagen

Fra lyspæren i taket til fjernsynet du ser på om kvelden, blir alle drevet av spenning. Det er elektrisk spenning som tillater elektrisk energi å flyte fra strømkilden og til enheten din.

Oppsummering

Vi håper denne artikkelen har gitt deg en bedre forståelse av ‘hva er spenning’. Fra fysikk til din daglige bruk, spenning spiller en viktig rolle i alle aspekter av våre liv.

Del artikkelen min

Facebook
Twitter
Pinterest

Les mer!