Heba-shelter.no

Hva er immunforsvaret?

Hva er immunforsvaret, og hvordan fungerer det?

Immunforsvaret er kroppens forsvarssystem mot infeksjoner og sykdommer. Det er et kompleks nettverk av celler, proteiner, vev og organer som samarbeider for å bekjempe inntrengere.
Hva er immunforsvaret?
Når kroppen angripes av bakterier, virus eller parasitter, er det immunforsvaret som svinger seg til angrep. Dette forsvarssystemet har to fronter. Førstelinjeforsvaret innebærer fysiske barrierer som huden og slimhinnene, mens andre-linjets forsvar omfatter en rekke vitale celler – hvite blodlegemer, T-celler og B-celler – og prosesser som inflammasjon og fagocytose (cellens evne til å spise bakterier og avfall).

Typer av immunforsvaret – Det medfødte og det adaptive

Immunforsvaret kan grovt deles inn i to typer: det medfødte og det adaptive. Det medfødte immunforsvaret er det vi er født med, og dens hovedoppgave er å utføre et umiddelbart, men ikke-spesifikt angrep mot inntrengere. Det adaptive immunforsvaret er mer spesialisert, utvikler seg over tid og har evnen til å huske tidligere møter med visse patogener, slik at det raskt kan gjenkjenne og ta opp kampen ved gjenbesøk.

Hvordan kan du styrke immunforsvaret ditt?

Hvordan forsterker vi immunforsvaret? Et sunt kosthold, regelmessig fysisk aktivitet, søvn og unngåelse av stress er alle faktorer som har en direkte innvirkning på helsen til immunforsvaret ditt. Dessuten spiller vaksinasjoner en sentral rolle i å trene immunforsvaret på å bekjempe sykdommer.

Vanlige sykdommer relatert til immunforsvaret

Men hva skjer når immunforsvaret ikke fungerer som det skal? En rekke sykdommer kan oppstå, inkludert immunsvikt hvor immunforsvaret er svekket og ikke klarer å bekjempe infeksjoner eller sykdommer effektivt. Autoimmune sykdommer, hvor immunforsvaret feilaktig angriper sunne celler i kroppen og allergier, hvor immunforsvaret overreagerer på ufarlige stoffer som pollen eller mat.

Ta vare på ditt immunforsvar

Selv om det fortsatt er mye mer å lære om det fantastiske immunforsvaret vårt, er det klart at å opprettholde en sunn livsstil er en av de beste måtene å sikre at det fungerer på sitt beste. Så neste gang du føler deg fristet til å hoppe over treningen eller spise den ekstra biten av kake, husk at hver beslutning du tar kan ha en innvirkning på det fantastiske forsvarssystemet ditt.

Del artikkelen min

Facebook
Twitter
Pinterest

Les mer!